Skip links

Nooit meer een linkse directe

Nooit meer een linkse directe

Je mag dan de sterkste bokser ter wereld zijn, een onverwachte linkse directe kan je zomaar vellen. Deze verwijzing naar Mohammed Ali was de rode draad in de Business Versneller, een programma dat ondernemers helpt stappen te zetten, door te ontwikkelen, flexibeler te worden en zo beter bestand te zijn tegen een onverwachtse linkse directe. Niet veel later volgde die linkse directe.

De Business Versneller, mede mogelijk gemaakt door Rabobank Zeeuws-Vlaanderen, startte begin dit jaar. De deelnemers gingen aan de slag met bedrijfsfilosofie, leiderschap, businessmodel, versnellingsidee, feedback en presentatietraining. En toen kwam corona.

Geen beter moment

“Het programma kon wel doorgaan, maar dan online”, zegt Xander Smit van de Business Versneller. “We moesten natuurlijk wel even schakelen, want zo’n crisis doet veel met een bedrijf. Daar hebben we vanzelfsprekend aandacht aan besteed.” Voor sommige deelnemers wierp het ook een heel nieuw licht op hun deelname. Bij Nina Nicolaas van Bucky’s Catering bijvoorbeeld: “Toen ik binnen mijn bedrijf voorstelde om mee te doen aan de Business Versneller, was er wat weerstand. Hadden we hier wel tijd voor, het was al zo druk? Achteraf had het op geen beter moment kunnen komen. Dit programma helpt ons nu in te spelen op de situatie.”

Aan i.p.v. in

Juist nu was het belangrijk om te doen waar het programma voor bedoeld is: ‘aan’ je bedrijf werken in plaats van er ‘in’. Deelneemster Mia Dieleman van Mia’s Restaurant & Lounge: “Corona was niet leuk, maar gaf wel de tijd om na te denken over ons bedrijf. De Business Versneller heeft me geholpen mijn plannen nog concreter te maken.” Mede horecaondernemer Joost d’Hondt van ’t Zusje Terneuzen ervaarde dat ook: “Wij hebben deze tijd en dit programma aangegrepen om onze

medewerkers nog meer de kans te geven om te doen wat het beste bij ze past. En zelf wilde ik ook even uit die rollercoaster van het bedrijf stappen en weer eens met andere ondernemers sparren.” Ook Willemien van Hoof, van zorgboerderij Binnenste Buiten, waardeerde die onderlinge contacten. “We komen allemaal uit andere branches, maar je ziet dat we toch tegen dezelfde dingen aanlopen. Ik vond het heel leuk en waardevol om samen dit programma te volgen.”

Elkaars adviseur

“Er is geen betere adviseur voor een ondernemer, dan een andere ondernemer”, bevestigt Xander. Zo kreeg Jos Biesbroeck van Biesbroeck Automation van zijn mede-ondernemers de tip dat hij zijn humor ook wel wat meer in zijn pitch mocht gebruiken. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Als een volleerd cabaretier vertelde hij ludiek over zijn mooie bedrijf.

Even later weer serieus: “Ik heb tijdens dit programma geleerd om keuzes te maken in wat je doet en daar de specialist in te zijn.”

Bekendheid

Menno Catseman van Straalbedrijf Catseman is specialist in straaltechnieken. Hij werkte tijdens de Business Versneller aan de lancering van zijn nieuwe techniek: glasparelstralen. “RVS hoef je niet te stralen, maar de lasnaden bij RVS-constructies zijn vaak wat zwakker en verkleurd. Met onze glasparelstraaltechniek maken we ze sterk en mooi. Hiermee kunnen we staalconstructiebedrijven nog beter van dienst zijn. Nu is het de uitdaging om hen dit te laten weten.”

En zo heeft ook Martijn Kooijman van systeemdeurenspecialist AAproTec het doel om meer bekendheid te genereren: “Klanten zijn heel tevreden over ons, vooral omdat we met hen meedenken en hun problemen helpen oplossen en voorkomen. Nu wil ik dat ook ondernemers in andere regio’s dit gaan ervaren.”

Minder bescheiden

Dat Zeeuws-Vlaanderen mooie bedrijven en creatieve ondernemers heeft, bleek wel uit de afsluitende pitches. Pitches die de ondernemers dankzij presentatietrainer Patrick van Gils bijzonder succesvol deden. “Het belangrijkste inzicht was dat ze best met trots over hun bedrijf mogen praten, het podium mogen pakken. Zeeuwse bescheidenheid is een mooie eigenschap, maar als je niet vertelt wat je kunt, help je daar de wereld ook niet mee”, aldus Patrick.

Bart Vermeulen van de Business Versneller is het daar roerend mee eens: “Ik heb hier schitterende bedrijven gezien. Maar waar Randstedelingen hun prestaties al gauw wat groter maken dan ze zijn, hebben Zeeuwen de neiging om ze juist kleiner te maken. Dat is niet nodig. Laat je zien, vergroot je speelveld!”

Leave a comment