Skip links

Whitepaper: Wat ondernemers op voorsprong zet

Groeipotentie MKB

MKB bedrijven met personeel hebben een enorme groeipotentie. Ze zijn innovatief en kunnen klanten, met hun persoonlijk contact, veel blijer maken dan de Amazons van deze wereld. Dankzij regionale ondernemers houden wij werkgelegenheid in ons land en de maatschappij leefbaar.

Maar om verschillende redenen komt het er niet altijd van. Het ministerie van EZK constateerde al voor de corona-crisis dat het brede MKB onvoldoende vernieuwt en weerbaar is. Wij hebben als Business Lapps inmiddels ondervonden dat het MKB wel sneller kan innoveren, als maar het juiste zetje wordt gegeven.

De programma’s van Business Lapps zijn voor honderden ondernemers een inspiratiebron geweest. Sterker nog, ze zijn elkáárs inspiratiebron geweest!

Zoals bijvoorbeeld Evert. Net uit een sessie van de Business Versneller, stapt hij snel zijn bepakte auto in. Zijn familie zit al in de auto klaar. Alles is onder controle. Ze verwachten met z’n vieren rond middennacht aan te komen in Flachau voor een lang weekend weg van het familiebedrijf waar ze allemaal werkzaam zijn.

De dag stond in het teken van leiderschap en met een nonchalant gebaar gooit hij het rapport over zijn voorkeursgedrag naar zijn volwassen kinderen op de achterbank. ‘Lees maar eens, het gaat over mijn gedrag. Mijn collega ondernemers vonden het geweldig, maar ik herken mij er totaal niet in!

Na een paar minuutjes lezen klinkt vanaf de achterbank gegrinnik: ‘O maar pap; zo ben jij echt!’

Het gesprek in de auto en de rustige momenten in de stoeltjeslift bedenkt Evert dat hij het totaal anders wil gaan doen. Niet meer alleen; maar samen. Twee jaar later organiseren collega’s, uit eigen initiatief en voor alle medewerkers, een cursus ‘gastvrijheid’. Daarnaast stemmen de vestigingen samen jaarlijks hun lijstjes met vernieuwingen af. Evert zit erbij, geniet ervan en denkt ondertussen na over de nieuwe vestiging die volgende week open gaat.

De ondernemer: weer pionieren!

Ondernemers willen niets liever dan ondernemen, tegelijkertijd is hun bedrijf en hun rol daarin gegroeid. Pioneren is niet meer vanzelfsprekend want voor de continuïteit zijn efficiency en voorspelbaarheid belangrijker geworden. Omzet staat voorop en het bedrijf groeit alle kanten op, precies wat hun concurrenten ook doen.

Het blijkt dat onderling contact met andere ondernemers een enorme versnelling geeft aan hun drive om opnieuw te gaan pionieren. En dat niet alleen, ondernemers helpen elkaar ook in het ontwikkelen van hun eigen rol binnen het bedrijf en het creeëren van ruimte om opnieuw te pionieren. Net zoals bij Evert gaat het vaak om groei van het bewustzijn van de ondernemer en het blijkt dat de groei van de onderneming hierdoor wordt bepaald.

De onderneming: samen innoveren!

In tegenstelling tot een pionier met startend bedrijf staat een ondernemer met een bestaand bedrijf niet alleen. Er is een team, met onderlinge verdeling van rollen en communicatie-patronen. De ondernemer kan niet meer zelfstandig pionieren, zoals hij/zij ooit begonnen is. Het team moet meegenomen worden.

Sterker nog; door alle creativiteit te bundelen ontstaat er extra energie en draagvlak om kansen ook daadwerkelijk te realiseren. Dit vraagt van het team aandacht en focus voor vernieuwing, ondanks alle operationele druk. En ja, de ondernemer heeft een belangrijke rol om zijn team te mobiliseren!

Met Business Lapps versneld naar next level

De coöperatie Business lapps voorziet op een unieke wijze in een platform dat ondernemers prikkelt om te versnellen. In een aantal inhoudelijke programma’s zetten ondernemers elkaar op scherp en ontstaat er een breder blikveld en inspiratie. Door de programma’s en de peer-pressure komen ze vervolgens ook echt tot DOEN. Zo komen ondernemers uit het MKB op voorsprong!

Succesfactoren op een rij, na vijf jaar Business Lapps

Bij Evert lag de sleutel in zijn zelfbeeld. En het inzicht dat hij met zijn dominante gedrag zelf de vernieuwing binnen zijn bedrijf in de weg zat. Zo zijn er talloze voorbeelden van nieuwe inzichten die ondernemers opdoen tijdens zo’n programma.

Wat is de breinaald door deze nieuwe inzichten? Wat zijn de patronen die belemmerend werken en, eenmaal doorbroken, ruimte bieden voor groei? Dit document geeft inzicht in de succesfactoren die van MKB-ondernemers èchte versnellers maakt.

Leave a comment