Skip links

Stories: RSH ICT management

‘Niet werken in je bedrijf, maar aan je bedrijf’

RSH ICT management op Urk is al sinds 1993 ICT-partner voor bedrijven in de Noordoostpolder en Flevoland. Na jaren van stabiliteit met een vast team kwam eigenaar Jan van den Berg op het spoor van de Business Versneller. “Mijn belangrijkste inzicht is dat ik sindsdien niet meer in maar vooral aan mijn bedrijf werk. Ik richt me nu op het leggen van contacten en netwerken. En met succes. In combinatie met een businessmodel dat inzet op terugkerende omzet, hebben we de gewenste versnelling gerealiseerd.”

Van den Berg ging de Business Versneller neutraal in. “De Rabobank wees me op dit initiatief. We waren al jaren vrij stabiel en hadden een bescheiden groei. Het is goed om in ontwikkeling te blijven, dus waarom niet? Eenmaal begonnen, werd me snel duidelijk dat ik vooral in mijn bedrijf werkte. Ik besteedde bijvoorbeeld veel tijd aan het ondersteunen van klanten. Dat was de eye-opener, waardoor ik het roer heb omgegooid.”

“Met een businessmodel dat inzet op terugkerende omzet, hebben we de gewenste versnelling gerealiseerd.”

Jan van den Berg
Directeur RSH ICT management

Terugkerende omzet

RSH deed relatief weinig aan verkoop. De klanten die erbij kwamen, kenden het bedrijf via mond-op-mond reclame. Om klanten te kunnen werven, stootte Jan een aantal interne taken af. “Ik ging me bezighouden met sales en schakelde een callcenter in om afspraken te plannen.” Parallel daaraan verlegde RSH ook de focus van de dienstverlening. “In plaats van de verkoop van computers, servers en software zijn we diensten gaan ontwikkelen om onze klanten te ontzorgen. Bijvoorbeeld cloudservers, VOIP-diensten en complete werkplekken. Met deze diensten weten klanten dat ze altijd door kunnen werken en ook de kosten zijn inzichtelijk. Deze verschuiving zorgt voor terugkerende omzet en groei.”

Een frisse blik

De contacten met andere Versnellers waren volgens Van den Berg heel waardevol. “Het is heel nuttig om de verhalen en feedback van andere ondernemers te horen. Zij kijken met een frisse blik naar jouw business en vormen een goed platform om ideeën te testen. Een ander pluspunt voor mij persoonlijk was dat ik mijn plannen ook moest presenteren. Dat zit niet zo in mijn natuur en was spannend. Ik heb het toch gedaan en die ervaring gebruik ik nu nog steeds om te pitchen in mijn businessnetwerk en in mijn communicatie met relaties en potentiele klanten.”

Business Lapps

Door de groei die Van den Berg bij de Business Versneller maakte, is hij na afloop ook aangesloten bij het Business Lapp in zijn regio. “De Business Versneller heeft voor mij en RSH een keten van ontwikkelstappen in gang gezet. Ik wilde die flow graag behouden en met Business Lapps kan dat. Zo doe ik nieuwe contacten op en kan ik mijn eigen ideeën checken.”

Blijven groeien

De keuze om de Business Versneller te doen, heeft Van den Berg veel gebracht. “We zijn nu inmiddels gegroeid van vier naar elf mensen en binnenkort start de twaalfde medewerker. Als we op de oude voet door waren gegaan, hadden we het zeker in de huidige situatie lastiger gehad. De incidentele omzet van hard- en software is afgenomen. Mede door corona investeren bedrijven minder. Door de keuze voor (cloud)diensten en abonnementsvormen, helpen we klanten op meerdere manieren. Ze zijn flexibeler en verzekerd van stabiele ICT tegen vaste kosten per werknemer of werkplek. Het mooie is dat RSH door deze ontwikkeling blijft groeien. Dat was niet gelukt als ik in mijn bedrijf was blijven werken.”

Leave a comment