Skip links

Stories: Luimes AV Audiovisueel

Wat doe je als je handel opeens helemaal wegvalt? Dit was één van de onderwerpen die aan bod kwamen, toen Ronald Luimes van Luimes AV Audiovisueel in 2019 de Business Versneller deed. “Ik wist toen niet dat dit scenario werkelijkheid zou worden. Hoewel we onverwacht in een nieuwe situatie terecht kwamen, was het goed dat ik er wel al over nagedacht had. Het was zeker even schakelen, maar inmiddels draait onze nieuwe studio voor online evenementen op volle toeren.”

Luimes AV Audiovisueel in Emmeloord verzorgt sinds 2007 audiovisuele diensten, zoals beeld, licht en geluid. Het bedrijf installeert AV-systemen en presentatiemiddelen bij bedrijven. Daarnaast verhuurt Luimes AV apparatuur en verzorgt het AV-techniek voor zakelijke events en festivals.

“Keuzes durven maken na een linkse directe.”

Ronald Luimes
directeur bij Luimes AV Audiovisueel

Aansturen op gevoel

Ronald Luimes startte zijn bedrijf na jaren van werken op projectbasis in de AV-branche. Hij zette deze stap omdat hij zijn ambities concreet wilde maken met een eigen bedrijf. “Ik ben mijn bedrijf gestart vanuit de passie voor mijn vak. Als techneut ben ik het ondernemerschap ingegroeid, zonder daarvoor trainingen of cursussen te volgen. Hierdoor was ik lange tijd vooral druk met het draaien van projecten. Als ik mijn mensen moest aansturen, deed ik dat grotendeels op gevoel. We draaiden goed, maar bedrijfsmatig had ik geen echte visie of richting.”

1000-dagendoel

Toen Luimes via de Rabobank van de Business Versneller hoorde, zag hij vrijwel direct kansen. “Het stellen van een 1000-dagendoel sprak me aan. Dat was precies wat ik nodig had. Wat wil je met je bedrijf en als ondernemer, en waar wil je over zo’n drie jaar staan? Het voelt goed om een stip op de horizon te zetten en daar naar toe te werken.”

Zijn doel was dat Luimes AV onafhankelijk van hem kan functioneren. “Ik besefte dat we vooral op mijn netwerk draaiden en dat ik de meeste invloed op de activiteiten had. Dat is misschien niet gek als je eigenaar bent, maar ik wilde bereiken dat de organisatie ook zelfstandig kan opereren. Dat lukt volgens mij alleen als er een duidelijke visie is waar iedereen achter staat en aan bijdraagt. In dat geval kan het bedrijf ook zonder mij opereren en groeien. Daar wilde ik samen met het team naar toe gaan werken.”

Samen ondernemen

Eenmaal in de Business Versneller werd snel duidelijk dat Luimes een typisch voorbeeld is van een ondernemer die vooral in zijn bedrijf werkt in plaats van aan zijn bedrijf. “Automatisch trok ik veel taken naar me toe, van orders en projectplanning tot klantcontact.

Tijdens de Business Versneller zag ik in hoe belangrijk het is om je mensen te betrekken en mee te nemen. Dat gaf me de prikkel te leren om echt samen te ondernemen. Dingen niet voor jezelf houden, maar delen met het team. Of het nu gaan om projecten uitvoeren of een visie ontwikkelen.”

Ook de ervaringen en inzichten van andere ondernemers in de Business Versneller motiveerden Luimes het anders te gaan doen. “Tegelijkertijd was het soms gevoelsmatig wel flink schakelen om al die invalshoeken te horen. In sommige gevallen voelt dat ook als kritiek, maar het gaf me in ieder geval stof tot nadenken. Waarom doe ik het zo? Het is heel waardevol om met een neutrale blik maar jezelf, je team en je organisatie te kijken.”

Een linkse directe

Een onderwerp dat Luimes zeker is bijgebleven, is de ‘linkse directe’. Door de coronacrisis werd de aanpak die hij toen bedacht opeens heel actueel. “Houvast leek me toen heel belangrijk. Terug naar de kern, het vizier helder houden en denken in mogelijkheden zijn dan onmisbaar. Dat klinkt eenvoudig, maar dat was het niet toen half maart 2020 onze agenda door de lockdown binnen een paar dagen helemaal leeg was.” Het was volgens Luimes een geruststelling dat dit niemands schuld was. “Niemand kon het voorzien of er iets aan doen. Ik heb geprobeerd dichtbij mezelf te blijven. Maar wist nu ook hoe waardevol het is om te sparren met mede-ondernemers en medewerkers. Dat is een fijne uitvalsbasis voor een actieplan.”

De eerste maanden waren erg pittig. “Er was plotseling totaal geen handel meer. Tegelijkertijd zag ik de snelle opkomst van online tools zoals Teams en Zoom. En juist voor de professionele ondersteuning van die online activiteiten zagen we kansen.” Om hierop in te spelen, richtte zijn team de werkruimte waar normaal projecten werden klaargezet, in als studio voor online events. “Dagelijkse meetings of presentaties kunnen prima via Teams of Zoom. Rondetafelgesprekken of belangrijke productpresentaties vragen echter professionele apparatuur en begeleiding. Met onze professionele apparatuur en ervaring organiseren we dat perfect vanuit onze studio.”

Een eigen online platform

Juist in coronatijd bleek er veel vraag naar onze studiodiensten. Na een korte testfase faciliteerde Luimes AV al snel online events. Op die manier creëerde het een eigen online platform met topkwaliteit in beeld en geluid. Een professioneel aanbod voor zakelijke events van hoog niveau. De rustige zomerperiode gebruikte Luimes en zijn team vervolgens om het concept verder te stroomlijnen. “Dat betekende ook dat we toch geïnvesteerd hebben in een nieuwe studio, beste een spannende stap. Voor nu is de studio nog geen vetpot, maar het zorgt dat we onze kosten onder controle houden. Het huidige businessplan helpt ons in ieder geval deze lastige tijd door te komen.”

Hybride events

Ook in deze spannende tijd durft Luimes toch vooruit te kijken. “Voor de nabije toekomst verwacht ik dat events een hybride vorm krijgen. Een deel zal op locatie gebeuren, terwijl ook een groep mensen online zal deelnemen. Het is heel waardevol dat wij inmiddels veel ervaring hebben met het faciliteren en begeleiden van online events. Die ervaring kunnen we vertalen naar dienstverlening die onze klanten concrete meerwaarde oplevert. Wij kunnen het beeld en geluid van hun events perfect regelen, online én offline.”

Durven ondernemen

Hoewel het soms heel lastig was om de moed erin te houden, is de manier waarop Luimes en zijn bedrijf zijn opgestaan na een fikse linkse directe, een perfect voorbeeld van werken aan je bedrijf. “Ik heb geleerd om meer te doen dan orders aannemen en uitvoeren. Ik ben echt samen met mijn team gaan ondernemen vanuit een gedeelde visie. Dus met elkaar sparren, risico’s inschatten, creatief denken in kansen en andere invalshoeken delen. Dat is nu de basis van waaruit ik keuzes durf te maken en durf te ondernemen.”

Leave a comment