Skip links

Ontsnap uit de Corona-fuik

Ik durf het bijna niet te zeggen maar dit wordt mijn beste jaar ooit’ zegt Jan tijdens onze laatste online ‘Weerbericht’-sessie met ondernemers in Groningen. Zijn schroom was begrijpelijk want dit gold lang niet voor alle ondernemer in de groep. “En ik heb dit jaar nog nooit zo’n onrust gevoeld of het wel goed zou komen” voegde hij eraan toe; ik heb me helemaal kapot gewerkt”

Dit is treffend voor dit Corona-tijdperk: terwijl de groeicijfers in veel sectoren positief zijn, voelen veel ondernemers zich toch onzeker en focussen zich daarom op de efficiency en de dagelijkse gang van zaken binnen hun bedrijf.

Veel ondernemers komen daarmee in een modus die niet past bij hun pioniers-aard. Ze gaan onbewust focus ontwikkelen op rendement, zozeer zelfs dat ze hun agenda dichtpleisteren met aaneensluitende afspraken en verplichtingen.

En de reflex in deze Corona tijd: puur en alleen aandacht voor kosten en kleinschalige verbeteringen van het bestaande business model. Alle tijd gaat hierin zitten; medewerkers, bedrijfsleiders, iedereen is hierop gefocussed.

Daarmee komt het hele bedrijf in een efficiency-fuik te zitten en mist het leervermogen om zich aan te passen aan de razendsnelle veranderingen van dit tijdperk.

Geprikkeld worden door mede-ondernemers

Een andere Business Versneller houdt hierover zijn verhaal: ’s ochtends komt hij als eerste op de zaak en ’s avonds gaat hij als laatste weg.

Een andere ondernemer reageert nuchter: ‘jij moet niet ’s ochtends het licht aandoen, en ’s avonds uit. Jij moet er voor zorgen dat het licht blijft branden’.

En dat is een mooie eye-opener: Het is goed dat het bedrijf focus heeft op efficiency want dat maakt het bedrijf weerbaar in deze onzekere tijden. Maar hoe zit het met jouw focus? Zit jij als ondernemer ook in deze Corona-fuik? Wat doe jij om na Corona het licht te laten branden?

Geen betere adviseur dan een andere ondernemer

Wij treffen ondernemers die verzuchten dat ze ‘vastzitten’ in hun bedrijf en smachten naar de vrijheid van een pionier! Een peer-group van buiten het bedrijf, zoals bij de Business Versneller, heeft daarom enorme meerwaarde. Een plek waar kritische vragen worden gesteld en energie wordt opgedaan om nieuwe kansen te onderzoeken.

Zo wordt er geprikkeld tot pionieren en de fundamentele aanpassing van het business model.

Lees de volledige White paper:
Wat ondernemers op voorsprong zet

Auteur: Joep Firet
joep.firet@businesslapps.nl
+31 (0)6 – 229 00 766
Naar White Paper

Leave a comment