Skip links

Mkb is het bindmiddel voor iedere gemeenschap

Mkb is het bindmiddel voor iedere gemeenschap.

Als ik mijn dorp rondloop, bepalen lokale mkb’ers het straatbeeld. Niet alleen de bakker en de slager, maar ook de machinefabriek, de handelsonderneming, het IT-bedrijf en de importeur geven de gemeenschap kleur. In andere plaatsen is dat niet anders. Maar het mkb biedt natuurlijk niet alleen een mooi decor. De gedreven ondernemers achter die bedrijven zijn het bindmiddel voor lokale gemeenschappen. Ze zorgen voor werkgelegenheid en reuring.

Ze leven in hun werkgebieden en zorgen voor diversiteit. Die impact stopt niet bij de dorpsgrenzen. Ook regionaal en landelijk zijn zij de ruggengraat van de economie. Toch moesten juist deze ondernemers enorm schakelen toen de coronacrisis uitbrak. Gelukkig blijkt tegelijkertijd een enorme veerkracht om na een linkse directe op te staan en door te gaan. En dan is het mooi dat je er als ondernemer niet alleen voor staat!

Veel mensen beseffen de waarde van het mkb in hun buurt nu sterker dan ooit. Daarom kochten ze de laatste tijd massaal bij ondernemers en restaurants in hun buurt. Als blijk van waardering voor hun bijdrage aan de lokale bedrijvigheid, levendigheid en diversiteit. Deze ondernemers leveren aan en leveren voor de gemeenschap waar ze deel van uitmaken. Dit in tegenstelling tot de grote internationale webwinkels, die puur hun producten verkopen en nauwelijks bijdragen aan de lokale gemeenschap.

Een enorme drive

Mkb-ondernemingen kunnen natuurlijk niet bestaan van een tijdelijke opleving van de vraag. Daar is veel meer voor nodig. De meeste ondernemers die ik ken, hebben dan ook een enorme drive om in te beweging te blijven; als ondernemer en met hun onderneming. Die intrinsieke motivatie kenmerkt veel ondernemers. Maar wie ook in de toekomst relevant wil zijn, moet blijven investeren, te beginnen in zichzelf. Hoe pak je dat aan?

Jij bent expert

Het antwoord op die vraag vind je dichterbij dan je verwacht. Er is namelijk geen betere adviseur voor een ondernemer dan een collega-ondernemer. Het is alleen de kunst om die doe- en denkkracht slim aan te boren. Zeker als de waan van de dag alle aandacht opslurpt. Hoe blijf je dan geïnspireerd en vind je bruikbare antwoorden op jouw vragen en uitdagingen? Onze coöperatie Business Lapps ondersteunt je hierbij. Met de praktische handvatten om steeds te blijven versnellen en te vernieuwen. Niet met diepgravende analyses en dikke adviesrapporten. Juist niet; want niet wij, maar jij en je collega-ondernemers zijn de experts.

De koppen bij elkaar steken

Door de verbinding aan te gaan en de diversiteit van de mkb-gemeenschap te benutten, maak je het verschil. Ik ben ervan overtuigd dat de kracht die ondernemers samen opwekken, de perfecte bron voor innovatie- en veranderprocessen is. Door de juiste koppen bij elkaar te steken, krijg je precies de antwoorden die je nodig hebt. Daar kun je mee vooruit. Samen met jouw gemeenschap ben je het allersterkst. Het prachtige Zuid-Afrikaanse concept ‘Ubuntu’ onderstreept deze gedachte. ‘Ik ben, omdat wij zijn’. Hoe belangrijk is het niet om juist nu te kunnen rekenen op de steun en het advies van je mede-ondernemers.

Ontvangen en geven

Het is mijn ambitie om groei- en innovatietechnieken beschikbaar te maken en te houden voor mkb-ondernemers. Ze te helpen groeien en innoveren, en klaar te stomen voor de toekomst. Niet door te vertellen wat er moet gebeuren, maar door te zorgen dat ondernemers steeds schouder aan schouder staan met een andere ondernemer. En elkaars talent en ervaring kunnen blijven benutten. Met die gemeenschapszin versterken we niet alleen samen het mkb, we dragen zo ook bij aan de onderlinge verbinding en de diversiteit in onze dorpen en steden!

Leave a comment