Skip links

Ben jij klaar voor het oneindige spel?

Ben jij klaar voor het oneindige spel?

De meeste mensen kennen Simon Sinek van zijn TedTalk, the Golden Circle. In deze populaire video legt hij in 17 minuten het verschil uit tussen een gemiddeld en een succesvol bedrijf. Waarom is Apple zo succesvol? Niet omdat ze de beste computers maken (What) of omdat hun producten er cool uitzien (How). Mensen kopen je producten en diensten omdat ze vallen voor jouw boodschap en jouw drive als ondernemer. Nu kun je denken: “Mooi verhaal, maar mijn bedrijf is geen Apple en ik moet wel gewoon de tent runnen.” Dan wordt het toch tijd dat je zijn boek ‘The Infinite Game’ of ‘Het oneindige spel’ leest.

Als ondernemer is het lastig om uit de waan van de dag te stappen en écht na te denken over wat je als ondernemer en met je bedrijf wilt bereiken. De salarissen moeten immers wel betaald worden. In die situatie zit je volgens Sinek gevangen in een eindig spel (Finite game). Je doet mee in de ratrace van winnen en verliezen. Maar net zoals het echte leven is ondernemen geen eindig spel. Je moet je continu aanpassen aan nieuwe omstandigheden en regels, en die roep om flexibiliteit houdt nooit op. Sinek beschrijft het treffend: “Er is niet zoiets als winnen in een huwelijk. Veel geluk daarmee!”

Voorbij targets en kwartaalcijfers

Het is volgens hem juist de uitdaging het oneindige spel te spelen. Dus verder te kijken dan targets en kwartaalcijfers. Daar loop je op leeg en bovendien, weet je zeker dat je medewerkers er na een tijdje ook op uitgekeken zijn. Zij gaan dan op zoek naar een baan of onderneming waar ze zich wel goed voelen en kunnen ontwikkelen.

Kijk in de spiegel

Dat kan je voorkomen met de durf om verder vooruit te kijken. Alleen maar verkopen om het verkopen, is niet zaligmakend. Kijk om je heen naar wat mensen echt nodig hebben en probeer van anderen te leren. Je concurrenten zijn geen rivalen, maar kunnen je laten zien wat je zelf nog beter kan doen. Het is belangrijk om die spiegel te gebruiken. Ook als je klanten of medewerkers ‘m voorhouden. Als je van die inzichten leert, blijf je in ontwikkeling als ondernemer en met je onderneming. Dat bied je oneindige ontwikkelkansen en het maakt je leven oneindig veel interessanter.

Leave a comment